Site-ul web utilizează o serie de module de tip Javascript. Pentru a beneficia de o experienţă cât mai plăcută în navigarea pe acest site, vă rugăm activaţi utilizarea limbajului Javascript.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

15 ianuarie-Ziua Culturii Naționale

173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu(15 ian.2023)

     Omagiem deopotrivă şi inseparabil, Ziua Culturii Naţionale şi răsăritul unui Luceafăr, Mihai Eminescu, cel ce a dat substanţă şi vibraţie culturii româneşti prin însăşi existenţa sa. Cel mai iubit dintre cei au dăruit muzicalitate şi fior limbii române, s-a născut la Botoşani, la 15 ianuarie 1850. Geniul său s-a manifestat nu doar în versuri ce au purtat emoţia dorului în lumea întreagă, ci şi în proză sau în publicistica ce l-a consacrat ca pe unul dintre marii gazetari pe care i-a avut România.

     Ziua Culturii Naționale este o sarbatoare nationala, care are loc anual în Romania pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura,arta și efortul academic.

     Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

     Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

     În semn de preţuire pentru "cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc", aşa cum spunea George Călinescu şi drept omagiu adus culturii româneşti, la nivelul comunei se organizeaza evenimente si se depun flori la bustul lui Mihai Eminescu din Ighiu ( dezvelit în 2012).

eminescu_15_ian_2021

eminescu_2021-1

eminescu_2021

eminescu-turism_ighiu

   eu+eminescu 

    copiii+eminescu