Site-ul web utilizează o serie de module de tip Javascript. Pentru a beneficia de o experienţă cât mai plăcută în navigarea pe acest site, vă rugăm activaţi utilizarea limbajului Javascript.

Valtoarea de la Ighiel

Vâltoarea de la Ighiel.

Vâltoarea este o instalatie taraneasca traditionala,cu un  mecanism simplu, instalat pe cursul unei ape repezi de munte, pentru spălat rufe și țoluri. Se folosește viteza naturală a apei, captate mai sus și dirijate printr-un jgheab de lemn spre o cuvă realizată tot din lemn. Cuva, de formă tronconică, cu baza mică în jos, este confecționată din scânduri de lemn tare, mai ales stejar, între care este lăsată o mică distanță, pentru ca apa sa poată ieși. Viteza apei, care intră tangențial în cuvă, formează un vârtej puternic, asemănător celui din mașina de spălat, care are puterea necesară pentru a învârti chiar si un covor, realizând astfel spălarea, prin frecarea de pereții de scândură și a țesăturilor între ele, fără adaos de săpun sau detergent.

Valoarea actuală a acestei instalaţii este dată de utilitatea sa economică, de valoarea sa etnografică şi de cea turistică.