Hodaiţa , obicei de ,,alungat spiritele rele"prin purificare cu foc, păstrat în satele din judetul Alba
În satele din judeţul Alba se mai păstrează şi astăzi unele obiceiuri vechi de câteva sute de ani, care marchează începul Postului Paştelui. Printre acestea este şi Hodaiţa sau Feştelăul, care este păstrat şi de generaţia tânără, dar şi de cei mai în vârstă. Hodaiţa este un obicei păgân la origini, iar acest ritual îl invoca pe zeul soarelui şi cel al focului şi le aducea oamenilor un rod bogat la câmp. În judeţul Alba, obiceiul s-a manifestat în majoritatea satelor. În ultima seară, înaintea începerii postului, în fiecare familie, oricât de săracă ar fi fost, se puneau pe masă plăcinte şi sarmale. Acest obicei este şi astăzi respectat în unele familii. Astfel, duminica înainte de începerea Postului Paştelui se organiza ultimul joc şi nu se mai făceau nunţi decât după sărbătoarea Învierii, iar tinerii mai tomnatici şi fetele bătrâne, care nu s-au căsătorit până atunci, erau luaţi în râs la Hodaiţe. Cu toate că este un obicei vechi de sute de ani, în satele apartinatoare Comunei Ighiu ,copiii îl păstrează viu în fiecare an. Astfel că duminică seara, copii împreună cu părinţi şi bunici s-au adunat pe dealuri , şi-au făcut hodaiţă şi au învârtit-o deasupra capului pentru ,,a alunga spiritele rele".
In timp ce distractia si voia buna este maxima pentru cei mici,cei mari poarta diverse discuţii amiabile, la un pahar de vin şi o plăcintă si isi amintesc cu nostalgie cum era pe vremuri.
Si in acest an, ieşirea la hodaita în Dealul Cimitirului de la Ighiu a fost o reusita.
In speranta ca leganarea hodaitilor,focul purificator si strigatele :
,, Cele rele să se spele, cele bune să se adune!", izvorate din sufletul minunat al copiilor au fost auzite si primite,va dorim tuturor ,,post binecuvântat cu fapte bune şi cu mult folos duhovnicesc !"
Pastram vie traditia,dar totodata avem rugamintea ca acest ritual sa fie doar simbolic,cu scopul de a evita total poluarea si degradarea mediului inconjurator!!!
Multumim.